Шитаки печурките сојузник во борбата против ракот

СТИЛ
12:23:00 , 09 Окт, 2010

Печурките се хранливи и лековити. Ова се сосема доволни причини да ги сместите во вашата редовна исхрана.

- Малку е познато дека двата најпопуларни видови кај нас, буковка и шампињон, содржат супстанци кои имаат антиканцерогено дејство, вели Горан Милошевиќ, секретар на Асоцијасијата за печурки.

Тој додава дека дека најпознатата и најиспитувана супстанца е издвоена од печурките шитаки и се вика лентинан. Ова соединение, всушност, со сложени шеќери, полисахариди, и нивното дејство им помага на одбрамбените ќелии на заболениот организам да ги препознаат ќелиите заболени од рак и да ги уништат. Покрај тоа ова соединение има и антивирусни и антибактериски својства,

* Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без цитирање на изворот "Кирилица" е не дозволено.